”Mua mietityttää että missä kohtaa ruuhkavuosia pitäis huomata se että aletaan olla kaukana toisista? Jos ei ole tukiverkkoa, millä pitää huolta kahdenkeskisestä ajasta? Millä mahdollistaa villi ja vapaa seksi kun pelkona koko ajan että joku yllättää sinut, lukko estää vain ovesta sisääntulon. Millä pitää puheyhteyden kun arki täyttyy kotitöistä, harrastuksista, työstä, vanhempainilloista, lääkärireissuista jne. ?

 

Lukijani kysymys on varmasti tuttu kaikille teille, joilla on lapsia ja ruuhkavuodet. Eikä aina tarvitse edes lapsiperheen arkea siihen, että tuntuu kuin toinen vain loittonisi kaiken kiireen keskellä. Tilanne on yleinen terapia-asiakkaideni keskuudessa.

 

Ihan ensimmäisenä pyytäisin sinua kysymään itseltäsi, mihin rakastuit kumppanissasi? Miksi halusit olla juuri hänen kanssaan? Mikä sai sukat pyörimään jaloissasi ja kehon kihelmöimään?

 

Hän on se sama ihminen edelleen. Mutta tapaamisenne jälkeen elämässänne on varmasti tapahtunut yhtä sun toista.

 

Parisuhdehaasteiden edessä teetän asiakkaillani useimmiten aikajanan heidän parisuhteestaan. Jos molemmat osapuolet ovat motivoituneita, pyydän molempia tekemään omat aikajanat. Käymme ne läpi yhdessä, pohdimme miksi juuri nämä asiat nousivat aikajanalle, mitä ne tarkoittavat, mihin ne vaikuttivat? Mitä kysymyksiä kumppaneille herää puolin ja toisin?

 

Yleensä haasteet eivät ole syntyneet tyhjästä. Jotain on tapahtunut, joskus ihan vaivihkaa. Alkuhuuma loppuu aina aikanaan, eikä se tarkoita automaattisesti matkaa eroon. Onko alkuhuuman jälkeinen, erillistymiseen siirtyminen onnistunut? Miten kumppanit ovat luoneet itselleen ja toisilleen tilan olla yhdessä, mutta samalla tilan missä hengittää?

Parisuhteen janan yksi merkittävä check-point on löytää hetki, jolloin alkoi tuntua että kumppani alkaa loitontua. Mitä silloin tapahtui? Millainen elämäntilanne teillä oli? Pystyitkö sanoittamaan tunteitasi? Voisimmeko palata niihin tunteisiin ja siihen hetkeen, tässä ja nyt?

 

Onnellisen elämän resepti on minusta sinänsä simppeli, mutta välillä niin hemmetin vaikea toteuttaa. Tiedän sen itsekin. Siksi sen voi ajatellakin reseptinä, mikä on hyvä muistaa ulkoa mutta käyttää soveltaen elämäntilanteen mukaan.

 

  1. Oma aika – minä olen arvokas
  2. Parisuhdeaika – vahva tunne meistä
  3. Perheen aika – arkinen yhdessä oleminen
  4. Hyvinvoinnista huolehtiminen (liikunta, syöminen, nukkuminen)
  5. Niiden asioiden tekeminen elämässä, joista minä nautin ja tulen onnelliseksi
  6. Ystävyyssuhteet
  7. Seksuaalinen uteliaisuus
  8. Empaattisuus
  9. Positiiviset odotukset elämältä
  10. Unelmat

 

Keskellä ruuhkavuosia monia painaa loputon, lähes kroonistuva väsymys, urapaineet, työkiireet, stressi milloin mistäkin, erilaiset huolet ja niin kuin kysyjäkin mainitsi, turvaverkon pula. Onhan se aivan eri tilanne, jos mummola on naapurissa, ja siellä on virkeät ja lastenhoidosta pitävät isovanhemmat antamassa apua 24/7. Tai olisipa edes kerran kuussa inhimillisen matkan päässä!

 

Ikävä kyllä monilla perheillä, niin kuin kysyjälläkin, on aivan pattitilanne. Eikä siihen auta sanoa ensimmäiseksi, että ostakaa lastenhoitaja. Rahat voivat olla hyvin tiukassa ja silloin ei välttämättä ole varaa hoitajaan. Saati, että sen jälkeen olisi enää rahaa lähteä mihinkään tai mennä hotelliin.

 

Ennen kuin lähdette tarkistamaan, mitä te asialle voitte tehdä kysyn aina: haluatko sinä olla vielä tässä suhteessa? Onko sinulla sen verran jäljellä rakkauden lankoja kumppaniisi, että olet valmis tekemään kaikkesi?

Koska totuus on, että jos tunteet ovat kuolleet, niiden uudelleen herättäminen voi olla lähes mahdotonta. Kukaan muu kuin ihminen itse ja se oma kumppani, ei voi tuoda rakkauden liekkiä takaisin väliinne. Siihen ei ole mitään taikakeinoja!

 

Jos olette kuitenkin valmiita hommiin, käärikää hihat. Istukaa alas. Laittakaa kalenteriin kaikki menonne kuukaudeksi eteenpäin ja alkakaa miettiä, mistä parisuhteelle voi ottaa aikaa. Se voi alkaa pienestä yhteisestä lenkistä, jossa aidosti ollaan yhdessä, kuunnellaan toista ja kohdataan. Käyttäkää kaikki kikkakolmoset, ystävät ja harrastusajat, jotta voisitte välillä antaa nautinnon viedä teidät ennen klo 23 illalla. En voi luvata, mutta jokainen työnantaja haluaa hyvinvoivan ja energisen työntekijän – eli unohda välillä läppäri kotiin ja treffaa kumppanisi.

 

Parisuhteenne haaste on vain harvoin yhteisen ajan puute. Kiinnittäkää huomiota ja opetelkaa puhumaan toisillenne kunnioittavasti ja rakastavasti arjessa. Kertokaa toisillenne, missä mättää ja mitä toivoitte. Mikä saa olon tuntumaan siltä, että sinua rakastetaan? Entä kumppanisi? Puhukaa seksistä, päivittäkää missä menette. Se mikä saa teidät nyt syttymään, voi olla ihan jotain muuta kuin 5 tai 10 vuotta sitten.

 

Ja hakekaa apua tarvittaessa. Se ei ole häpeä, vaan rohkeutta. Uskaltakaa kääntää kaikki kivet! Uskotte sitten rakkauteen tai päädytte eroon, joka hoidetaan ketään rikkomatta. Rakkautta on myös päästää toinen vapaaksi. <3

 

*Mitä ajatuksia lukijan kysymys sinussa herätti? Olisiko sinulla antaa hänelle jokin hyvä vinkki?

*Kaksi ekaa kuvaa Pixabay, kolmas on oma

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Löydät Puhu murun myös instagramista – joka on ehkä kaikista reaaliaikaisin paikka seurata elämääni.