Miksi aina kysytään tuleeko teille tyttö- vai poikavauva? Kuka voi määritellä mikä on tyttömäistä tai poikamaista? Oikeus omaan sukupuoleen kuulostaa itsestäänselvyydeltä mutta se ei ole sitä. Halusin kertoa teille erään ihmisen tarinan, jotta me kaikki voisimme ymmärtää paremmin ihmisyyttä ilman sukupuolen määrittelemää leimaa. Päästetään hänet ääneen.

 

”Mulle se oli aika selvää tosi nuoresta asti.”

 

Kun menin kouluun mua alettiin kiusaamaan. En ollut tarpeeksi tyttömäinen, millään tavoin. Asiaan ei puututtu koulussa, josta olen ollut jälkikäteen todella vihainen. 

 

”Oonko mä sitten tyttö?” 

 

Yläasteen lopussa tapasin transnaisen. Hän antoi nimen ja käsitteen sille, mitä olin koko ajan ollut. Kaikki selkiytyi vaikka mikään ei muuttunut. 

 

Muutama kuukausi siitä kerroin perheelleni. Olin onnekas, sillä tiesin jo etukäteen että kaikki on hyvin. Perheeni on liberaali, vanhempani ovat mahtavia eikä minua kyseenalaistettu. Ainoastaan veljeni kanssa on ollut haasteita. Olen huomannut, että on normaalia että perheen sisällä osa voi hyväksyä ja osa ei. 

 

”Olen päättänyt, että en suostu vihaamaan veljeäni.”

Perheeni tuki on auttanut myös epänormaaliuden kokemuksen kanssa, mikä on väistämätöntä. En tule ikinä kuulumaan enemmistöön.

 

Jaan teille keskustelun, jonka kävin eräissä bileissä:

 

Kaverin kaveri: ”Onpa kauniit rinnat.”

Minä: ”Minä olen itse asiassa mies.”

Kaverin kaveri: ”Oot sä sit hullu?”

Minä: Hmm.

 

Olin tosi hämmentynyt. En ollut aiemmin yhdistänyt transsukupuolisuutta ja mielenterveysongelmia. Miten vastaan tähän? Miten jatkan keskustelua?

 

Haluan, että mut kohdataan ihmisenä. Muuta en toivo tai vaadi. Jos et hyväksy sitä, miten minä itseäni katson ja esitän maailmalle – esitä se kohteliaasti tai pidä omana tietonasi. Olen kuullut ne ikävät sanat jo aiemmin.

 

Hän voisi olla sinun lapsesi, ystäväsi tai kuka tahansa kadulla vastaan tuleva ihminen. Jokaisella meillä on oikeus omaan seksuaalisuuteen ja siihen kuuluu oikeus toteuttaa omaa sukupuolta. Jokaisella on myös oikeus tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen sekä yksityisyyteen. Kyse on ihmisoikeuksista.

 

Tiistaina 4.9 vietetään maailman seksuaaliterveyspäivää, jonka tämän vuoden teemana ovat seksuaalioikeudet.  Ota sinäkin ne haltuun, kunnioita ja anna jokaisen kulkea omaa polkuaan. <3

 

*Mitä ajatuksia kirjoitukseni sinussa herätti? Annatko sinä jokaiselle ihmiselle mahdollisuuden ilmaista itseään omalla tavallaan? Jos haluat jakaa oman tarinasi blogissani laita minulle rohkeasti meiliä puhumuru@gmail.com niin mietitään, millainen siitä tulisi.

*Voit tulla huomenna tiistaina 4.9 tapaamaan minua ja kuuntelemaan luentoni Kallion kirjastoon Helsinkiin. Puhun bloggaamisen kautta vaikuttamisesta, siitä kuinka tieto lisää ihmisten ymmärrystä itsestään ja toisista. Mukana myös muita kiinnostavia puhujia kuten Ensi treffit alttarilla ohjelmasta tuttu seksuaaliterapeutti Elina TanskanenSexpo ja Kallion kirjasto järjestävät tapahtuman. Katso lisätietoja täältä.

*Silmä kuvat Pixabay ja oma kuva murun käsialaa <3

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Kuvia elämästäni pääsee seuraamaan Puhu murun Instagram tililtä. <3