Toisen rooli on olla huora ja toisen ihailtu playboy. Miksi ihmeessä seksuaalisesti aktiivisille naisille ja miehille annetaan niin eri rooli? Naisen seksuaalisuus oli vuosisatoja hyvin pelottavaa ja sitä haluttiin kontrolloida. ”Hyvälle naiselle” annettiin rooli – vaimon piti olla passiivinen ja seksistä nauttiminen ei kuulunut asiaan. Näin ajateltiin Suomessakin vielä reilut sata vuotta sitten.

 

Miehet sen sijaan olivat hyviä aviomiehiä vaikka kävivät Suomessakin laillisissa bordelleissa 1900-luvun alussa. Nykypäivänkin myyttien mukaan mies on aina valmis panokone, kokenut ja aktiivinen. Jos mies ei halua, moni ajattelee, että miehessä on jotain vikaa.

 

Myytit ovat tarinoita tai uskomuksia, jotka selittävät asioita olematta silti välttämättä totta. Ne vaikuttavat kulttuuriimme ja sekoittuvat helposti oikean tiedon kanssa. Siksi myös seksuaalisuuteen liittyvien myyttien kanssa kannattaa olla tarkkana.

 

Olen törmännyt, ystävien kautta ja toisaalta seksuaaliterapeuttina myyttien ikävään puoleen. Myytit voivat aiheuttaa turhia paineita, perusteetonta haukkumista, suorituspaineita ja auki puhumattomina jopa parisuhdekriisin.  Pahimmillaan häpeää, joka ei meinaa päästää irti.

 

Seksuaalisuuteen liittyviä myyttejä pitäisikin alkaa purkaa jo lapsesta asti ja jatkaa erityisesti murrosiässä. Aika moni nuori mies on miettinyt, miten pystyy täyttämään kokeneen ja aktiivisen miehen roolin, kun on itsekin vielä kokematon. Toisaalta nuori nainen voi jopa kokea epäonnistuneensa ollessaan kumppaniaan kokeneempi eikä lainkaan ”passiivinen nainen”.

 

Sexpo-säätiön Patricia Thesleff kommentoi aihetta tänään Hesarissa: ”Thesleff kertoo, että seksuaalikasvatus onkin usein virheellisten tietojen tai myyttien oikaisemista. Oikeanlaisella, tutkitulla tiedolla on myös psyykkistä hyvinvointia tukeva vaikutus.”  (Hs 4.9.2016http://www.hs.fi/kotimaa/a1472955540362 )

 

Kuka niitä myyttejä voi sitten purkaa? Sinä, minä – me kaikki! Aikuisten tehtävä on auttaa kasvavaa lasta ja nuorta. Parisuhteessa voidaan purkaa myyttejä puhumalla, niin kuin ystävienkin kesken. Helposti vain toimimme ”autopilotilla” emmekä ajattele.

 

Mitäs, jos antaisit pojan olla arka ja miehen opissasi – tai tytön riehakas puissa kiipeilijä ja naisen seksuaalisesti avoin?

 

Eikä muuten homot ole kaikki samanlaisia – neitimäisiä tai muuten tunnistettavia. He voivat olla oikein komeita ja miehekkäitä – saada heteronaisten sukat pyörimään. Eikä lesboparin suhde ole aina ystävyyssuhde vaan se voi olla hyvin intohimoinen. Miksi uskoisimme näihin ahtaisiin myytteihin heteroista-, homoista ja lesboista? Usein uskomme vain sen takia, että emme itse tiedä muuta emmekä ota selvää.

 

Aikanaan itsetyydytyksen on pelätty tyhmentävän tai vievän jopa hulluuteen. Se on ollut historian kirjoissa ”siementen hukkaan heittoa” ja synti. Nykyäänkin myytit väittävät, että itsetyydytys ei kuulu parisuhteeseen. Mitä soopaa! On ihanaa nauttia välillä ihan vain itsestä ja rentoutua. Samalla se voi auttaa parisuhteessa halujen eri aikaisuuteenkin.

 

Itse seksiin on ladattu aina paljon myyttejä.  ”Seksin pitäisi aina olla luonnollista ja spontaania.” Apua sanon minä! Kolmen lapsen vanhemmille kalenteriin sovittu iltaseksi voi olla ainoa tapa toimia. Tai vähemmän spontaani sinkun soitto ”panokaverille” : ”Nyt ois pakko saada seksiä, kun sitä ei oo ollut pitkään aikaan.”

 

Usein seksinä pidetään myyttien takia vain yhdyntäseksiä. Ja nyt en puhu vain, että nuoret ajattelee näin, vaan myös aikuiset. Syy siihen on usein tiedon puute tai myyttien antama väärä tieto. Seksiä on myös suuseksi, käsiseksi, anaaliseksi… Tai mitä ikinä keksit. Itsetyydytyskin on seksiä! Samalla voi kumota myytin siitä, että miehellä tulisi olla aina erektio, jotta voi harrastaa seksiä.

 

Eikö olekin yllättävän vapauttavaa ja mielenkiintoista kumota myyttejä? Vaikka moni myytti tuntuu ihan itsestään selvältä – ne eivät useinkaan sitä ole. Niihin kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota ja vaikka vähän haastaa kumppania tai ystäviä. Mitä myyttejä tunnette? Ovatko ne oikeasti totta? Ja mikä sitten onkaan totta?

 

Ihanaa maailman seksuaaliterveyspäivää kaikille ja nauttikaa avoimin mielin seksuaalisuudestanne. Seksuaalisuus on osa hyvinvointiamme, kunnioittakaamme siis omaa ja toisten seksuaalisuutta. <3

 

*Tiesitkö, että tänään 4.9.2016 vietetään Maailman seksuaaliterveyspäivää, jonka teemana on myytit?