”Elettiin vuotta 1999. Koulumme vietti hurjaa mainetta nauttinutta vuotuista abigaalaa, jossa abit saivat palkita nuorempia oppilaita yläasteelta ja lukiosta. Olin silloin 13-vuotias eli 7.luokalla Karkkilan yläasteella. Yhtäkkiä nimeni sanottiin gaalassa ja sain huorapalkinnon koko koulun edessä. Palkinnon jaon yhteydessä perusteltiin, miksi palkinnon sain ja minusta näytettiin salaa kuvattu video, jonka päälle tuli lopuksi teksti: SAKKOLIHAA. Palkinnoksi tuli pala kangasta, kondomeja ja jonkin sortin kunniakirja. Muistan miten minulle naurettiin. ”
Voin kertoa, että se oli nöyryyttävä kokemus ja sisälläni huusinkin heille ”Haistakaa vittu!”. Olin täysin hämilläni, nolona ja koko koulun edessä leimattavana. Siinä ne opettajatkin katsoivat ympärillä eivätkä tehneet mitään. Jäin aivan yksin muiden naurettavaksi. Tälle kaikelle on termikin *slutshaming.
Onko oikein salakuvata toista kesken koulupäivän? Onko oikein antaa huorapalkinto 13-vuotiaalle? Onko oikein, että palkinnon saa, koska on muiden mielestä pukeutunut ”hutsahtavasti”? Nämä kysymykset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, kun Sysmän peruskoulun rehtori antoi oikeutuksen koulukiusaamiselle ”hutsahtavan pukeutumistyylin” nimissä Yle:n haastattelussa.
Oli kyse heteroista tai homoista, kyse on ihmisistä. Ja minun ja sysmäläisten nuorten tapauksessa vielä alaikäisistä. Nuorten leimaamista ulkonäön tai käytöksen takia ei voi perustella millään tavalla, se on yksinkertaisesti väärin. Nuoruuteen kuuluu kokeilu, leikki, revittely ja vahva itsensä ilmaiseminen!
Arvata saattaa, että sain kuulla huorittelua läpi yläasteen. Olin jo muutenkin saanut sitä osakseni typerän juorun seurauksena ja huorapalkinto oli omiaan vahvistaman sitä. Mikä sinänsä on ironista, koska olin neitsyt tuolloin kun sain ”palkinnon”.
Tein lupauksen itselleni. Päätin, etten harrasta seksiä kenenkään ”oman kylän pojan” kanssa, ja se lupaus piti läpi nuoruuden.
Olin niin vihainen, kun minut häpäistiin tuolla tavalla. Viha onneksi myös suojeli minua, sillä se kovetti. Myöhemmin olen tosin joutunut opettelemaan pehmeämmäksi, kasvatetut muurit oli opeteltava laskemaan.
Sain vielä kaikkien iloksi 9.luokalla jälleen palkinnon abigaalassa. Sillä kertaa minut palkittiin siitä, että olin ”parantanut tapani”. Enää en muista, mikä tuon palkinnon nimi oli. Visioin silloin mieleni jo tulevaisuuteen, kauas pois koko hiton koulurakennuksesta. Nahkani oli kasvanut jo paksuksi enkä enää välittänyt.
Lukioon mennessä, olin ”helvetin” helpottunut. Lähdin lukioon Helsinkiin. Pikkukaupunki ja huono maineeni jäivät taakseni. Henkisesti näytin keskisormea kaikille huorittelijoille.
En ole enää vihainen koulukavereilleni tai palkinnon antajille. Ymmärrän, että he olivat aivan keskenkasvuisia niin kuin minäkin. Me olisimme kaikki tarvinneet seksuaalikasvatusta, jota emme saaneet.
En ole vihainen opettajille, mutta heitä kohtaan herää edelleen kysymys: ”Eikö kukaan ajatellut, että tuo oli väärin? Miksei kukaan puuttunut?”
*Slutshaming= Slutshamingin perusta on patriarkaalisessa yhteiskunnassa, jossa miehillä on enemmän oikeuksia kuin naisilla. Se perustuu moraaliseen kahtiajakoon, jossa ihmisillä on kahdet erilaiset säännöt. Mies saa olla seksuaalisesti halukas, sensijaan jos nainen on seksuaalisesti halukas hänet leimataan huoraksi. Se voi ilmetä myös esimerkiksi syyllistävänä puheena seksuaaliväkivaltarikoksen yhteydessä naista kohtaan.
*Onko sinulla vastaavanlaisia kokemuksia? Onko sinut leimattu nuoruudessa ulkonäkösi tai pukeutumisesi takia?
*Perjantaina 11.1 voit osallistua Miila Halosen aloittamaan #hutsahtavapukeutuminen mielenilmaukseen ja somettaa hulluna. Jaoin tapahtuma kutsun Facebookista myös Puhu murun sivuille.
*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Löydät Puhu murun myös instagramista – joka on ehkä kaikista reaaliaikaisin paikka seurata elämääni.
*Kaksi ylintä kuvaa Pixabay, alin omasta albumista
Moi!
Tekstisi herätti tunteita ja muistoja mieleen peruskouluajoilta. Olin ollut parhaita kavereita ekasta luokasta lähtien yhen tytön kanssa ja hän sitten yks päivä vaan päätti (löydettyään uuden kaverin) ettei haluaisi olla missään tekemisissä kanssasi ja syyt oli seuraavat: koska en pitänyt muodikkaita vaatteita. Sen jälkeen sain jonkun hylkiö-leiman otsaani, sillä kukaan ei enää halunnut olla kanssani missään tekemisissä, minua piikiteltiin ikävillä kommenteilla ohimennen ja jätettiin yksin…
Onneksi koulun vaihdoksen myötä sain perhetuttuni kautta uusia ystäviä ja elämä alkoi maistumaan taas paremmalta. Edelleenkin muistot yksinäisistä ajoista riipaisevat sydäntäni….
Olin 11 vuotias kiltti voimistelijatyttö , elettiin 70 lukua. Minua vuotta vanhempi poika otti jostain syystä minut silmätikuksi ja joka kerta kun menin koulun käytävillä hänen ohitseen hän ilkkui ja huoritteli ja muut nauroivat. En edes tiennyt mitä huora tarkoittaa. Tätä jatkui noin vuoden ja aiheutti fyysisiä oireita ja pelkotiloja. Opettajat eivät koskaan puuttuneet kiusaamisiin yleensä eikä vanhemmille asioista puhuttu.
Kiitos tästä kirjoituksesta! Toivottavasti tulevaisuudessa tytöillä ja meillä kaikilla elämä on helpompaa.
Heti alkuun: Kiusaamista ei voi perustella sillä, että toinen pukeutuu tai muutoin ilmaisee itseään tavalla, joka ei jotain ihmistä miellytä.
Tämä siis liittyy siihen, että onko kiusaaminen ikinä perusteltua: Ei ole, ja tämän vuoksi rehtori joka aiheutti tämän myrskyn on yksiselitteisesti väärässä.
Mutta älkää hyvät ihmiset ottako itsestänne paljastavia (tai oikeastaan minkäänlaisia) kuvia ja laittako niitä julkisesti jakoon sosiaaliseen mediaan.
Internetin alkuaikoina, 90-luvulla ja vielä 2000-luvun alussakin ihmisiä varoiteltiin laittamasta mitään tietoja itsestään internetiin – tämä päti henkilökohtaisiin tietoihin sekä valokuviin. Tästä varoiteltiin, koska internetistä ei mikään katoa minnekään ikinä. On siis aivan sama laitatko itsestäsi kuvan Facebookiin ja poistat sen, se on silti saatavilla – ja tätä ei jostain syystä ymmärretä.
Tämä #hutsahtavapukeutuminen on todella huono idea. Etenkin mitä tulee lapsiin.
Otetaan vaikka tuo 7-luokkalainen, 13-vuotias Marja esimerkiksi. Mitä luulet tapahtuvan kun 13-vuotias tyttö laittaa itsestään 7 miljardin ihmisen saataville paljastavia tai muutoin kyseenalaisia kuvia? Tuohon 7 miljardiin ihmiseen mahtuu kirjaimellisesti kymmeniä miljoonia pedofiileja, lasten saalistajia, kiusaajia sekä muutoin vain trolleja, joita ei kiinnosta mitkä hyvät tarkoitusperät jollain suomalaisella esiteinillä oli ladata kuviaan nettiin. Ne päätyvät 4chanin meemeilijöiden kiusaamismateriaaliksi, darkwebien pedofiilien materiaaliksi ynnä muuksi. Tätä ei estä yksi hashtagi, näitä ihmisiä ei kiinnosta.
Mahtaa olla kivaa vielä 30-vuotiaana uranaisena kantaa sitä taakkaa, että kun potentiaalinen työnantajasi googlettaa sinut (ei saisi, mutta vastuullinen rekrytoija tämän kyllä tekee) ja ruudulle lävähtää meemejä ja paljastavaa pukeutumista. Tähän päälle vielä se, että sosiaalisen median tilit täyttyy kaikenmaailman setämiesten lirkutteluista. Huomautan, että vielä kuukausi sitten Oulun poliisi, sattuneista syistä, kehotti ihmisiä nimenomaan katsomaan mitä sinne postailee kun aikuiset miehet saalistavat sosiaalisessa mediassa.
Kokemus on aikuisellekin vähintään hämmentävä, mutta lapsille ja jopa juuri täysi-ikäisyyden kynnyksen ylittäneille hyvin ahdistava.
Vielä 20 vuotta sitten opettajat ja vanhemmat varoittelivat tiukasti: Älä laita kuviasi ja tietojasi nettiin. Ne päätyvät koko maailman eteen etkä saa niitä sieltä ikinä pois.
Nyt nuorisolääkäri suosittelee ottamaan itsestään paljastavia kuvia ja lataamaan niitä miljoonien ihmisten jynkky-, meemi-, vaino- ja kiusaamismateriaaliksi.
Ymmärrän tarkoitusperät – ne ovat jalot. Mutta ymmärtäkää, että internet ei ole suljettu kupla, ihmisiä on alettu vainoamaan ja kiusaamaan vähemmästäkin, eikä tämä tempaus vähennä kiusaamista vaan kohdistaa sen juuri pahaa-aavistamattomiin ihmisiin jotka eivät ymmärrä miksi ovat joutuneet 4chanin ja saalistajien kohteeksi.
Tässä tempauksessa voi helposti mennä monen lapsen ja monen aikuisenkin elämä ihan oikeasti pilalle – tämä on huono idea.
Ikävä kuulla! Ja kamalaa että abit jakavat yläastelaisille tuollaisia palkintoja. Millä nimellä sinulle tuo ”huorapalkinto” annettiin? Ei kai sitä ihan tuolla nimellä voitu jakaa?
Olen kuullut rehtorin sanomisia puolustettavan sillä, että ne oli irroitettu asiayhteydestä. En keksi asiayhteyttä, jossa lapsen pukeutumisen kommentointi hutsahtavaksi tai kenenkään huorittelu olis oikein. Näin ollen asiayhteydestä irroittamisella ei ole mitään merkitystä.
Tämä juttu käveli vastaan vasta nyt. Juttu kosketti minua,koska minä sain 7lk. Vuoden strippari diplomin. Muistan kuinka kaikki nauroivat ja katsoivat ja osoittelivat ja jotku jopa taputti ja se suhinan määrä mikä niissä penkeissä alkoi ja se suhina alkoi kauan ennen diplomin saamista. Olin nuori enkä tiennyt miten siihen olisin suhtautunut joten kävelin hymyssä suin ja hieman tuulettaen hakemaan diplomia taisin sanoa että olen otettu ja kiitos. En missään nimessä halunnut näyttää muille omaa heikkouttani ja joten ajattelin olla kovempi ja näyttää että paskat mua ei vaan kiinnosta mitä te muut ajattelette(vaikka oikeasti olin pelokas nuori tyttö joka häpesi) Harva varmaan ajatteli mitä tuollaiset diplomit tekee nuorelle tytölle tai pojalle että miten paljon se loukkaa ja satuttaa ja miten se voi pilata toisen kouluajan. Kiitos kirjoituksesta ja siitä että sanot asiat asioiden oikein nimillä,toivottavasti tämä herättää ajatuksia jokaisessa meissä.
Kiitos kokemuksesi jakamisesta ja palautteestasi. Ja pahoittelut, että vastaan vasta nyt sinulle. Todella kurjaa, että sinullekin on annettu tuollainen ”häpäisyåpalkinto”. Se on yksinkertaisesti väärin. Aikuiset toimivat väärin, kun noin annetaan tehdä. Ja ikävä kyllä tämän kirjoituksen myötä nousi esiin myös, että vastaavia palkintoja jaetaan edelleen. Toivon todella, että kasvatusalan ammattilaiset eivät pidä tuollaisten palkintojen jakoa vaan nuorten hauskana leikkinä. Minusta se tuntui todella ikävälle, se satutti. Ja niin satutti sinuakin ja muitakin saman kokeneita.