Hiljennetyt – mutta olemassa. Vaikka ihminen olisi painanut seksuaalisen väkivallan kokemuksen oman mielensä kauimmaiseen perukkaan, se ei häviä. 

 

Pakotettuna postauksessa jaoin lukijani kokemuksen teille, mikä sai aikaan viestien vyöryn. Useampi nainen kertoi minulle seksuaalisen väkivallan kokemuksesta parisuhteessa. Osalle se oli ensimmäinen kerta, kun he kertoivat kokemuksestaan.

 

Vaikka tiesin, että parisuhteissa tapahtuva seksuaalinen väkivalta jää usein ilmoittamatta poliisille eikä näy tilastoissa, naisten lukuisat viestit silti yllättivät. 

 

Näiden naisten lisäksi on monia muita naisia, miehiä ja muunsukupuolisia, jotka ovat joutuneet kokemaan seksuaalista väkivaltaa parisuhteissaan – ja  ovat edelleen hiljaa. 

 

Miksi he ovat hiljaa? Miksi suhteet saattavat jatkua seksuaalisesta väkivallasta huolimatta?

 

Kokemus on usein hyvin hämmentävä. Se voi olla nöyryyttävä ja pelottava. Se voi lamaannuttaa ja saada olon epätodelliseksi. Päässä surisee kysymyksiä: miksi minulle käy näin? Miten meille voi käydä näin? Kuka tuo toinen ihminen oikeasti on?

 

Luottamus menee rikki erityisen pahasti, kun itselle rakas ihminen, johon on luottanut, rikkoo seksuaaliset rajat. Samaan aikaan häpeä tulee ryöppynä, sulkee ilkeään syleilyyn ja hiljentää. Uhri saattaa syyllistää itseään. Hän etsii omasta käyttäytymisestään syitä toisen väkivallalle itseään kohtaan.  

 

Mielessä voi pyöriä, uskooko kukaan edes minua? Kenelle voisin puhua?

 

Uhri saattaa ajatella, että tämä oli vain tämä yksi kerta eikä se toistu. Tai voi olla, ettei hän edes tunnista, että joutui kumppanin raiskaamaksi. Parisuhteessa raiskaus ei aina vaadi fyysistä pakottamista, vaan vallankäyttö suhteessa saa kumppanin alistumaan vasten tahtoaan seksiin. Oma ikävä olo voi saada muita selityksiä, ja suhde jatkuu kärsimyksestä huolimatta samanlaisena. Joskus vasta suhteen loputtua ymmärtää tulleensa raiskatuksi.

 

Pelko kokemuksen toistumisesta saattaa tehdä elämästä helvettiä. Ja vaikka suhde päättyisi ja saisi uuden tasapainoisen suhteen, voi ahdistus, selittämätön paha olo ja haluttomuus vaivata. Kokemus voi vaivata vielä vuosien tai vuosikymmenienkin jälkeen. 

 

Älä siis jää yksin, vaan hae apua. On tärkeää kertoa ja tulla kuulluksi. Käsitellä kokemus ja tarvittaessa saada apua trauman käsittelyyn. Kokea tunne, että on toivoa ja mahdollisuus kokea seksuaalisuus ihanana osana elämää. 

 

*Raiskauskriisikeskus Tukinaisella on antaa tukea, apua ja neuvoa: Kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille puh. 0800-97899, ma-to klo 9-15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15-21.

*Sexpo-säätiöllä on maksuton neuvontapuhelin, jossa päivystää aina koulutetut ammattilaiset. Käy katsomassa puhelinneuvonnan aukioloajat täältä

*Tyttöjen Taloilla tehdään ympäri Suomea seksuaaliväkivaltatyötä 13-29-vuotiaiden nuorten tyttöjen ja naisten kanssa. Heille on tarjolla tukevaa, vakauttavaa ja ohjaavaa apua. Otava-hankkeessa Helsingin Tyttöjen Talon seksuaaliväkivalatyön mallia on jatkettu Espoossa, Oulussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä. 

*Naisten Linjalta saa myös keskusteluapua. Naisten Linjan maksuton tukinumero  0800-02400 apunasi ma-pe 16-20, la-su 12-16. 

#metoo #memyös #vimed

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Kuvia elämästäni pääsee seuraamaan Puhu murun Instagram tililtä. <3

*Kuva Pixabay