Sextortion on kiristämistä seksuaalisella materiaalilla eli useimmiten seksuaalissävytteisillä kuvilla. HS uutisoi 19.6.2017Europol on aloittanut koko Euroopan laajuisen kampanjan #SayNo, koska kiristystapaukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti euroopassa.  

 

HS:n haastattelun mukaan Suomessa kyse on enemmän kiusaamisesta, mutta muualla Euroopassa kiristämiseen liittyy raha ja uusien materiaalien pyytäminen. Netti tuo rikolliset lähelle ja poliisin mukaan Suomessakin kiristystapauksiin pitää varautua. Jutun mukaan Suomesta ei ole löytynyt erittäin nuoria rikoksen uhreja. Europolin mukaan nuorimmat uhrit Euroopassa ovat olleet 7-vuotiaita.

 

Tämä on minusta tärkeä muistutus siitä, että seksuaalikasvatusta pitäisi antaa jo varhaiskasvatuksen piirissä. Lapsi, joka on saanut seksuaalikasvatusta, tunnistaa paremmin, jos joku yrittää rikkoa hänen rajojaan.

 

Seksuaalikasvatuksen keinoilla lapsille ja nuorille voidaan opettaa turvataitoja: Mitä tarkoittaa toisen kunnioittaminen? Miten omaa itseluottamusta saa vahvistettua? Mitä tarkoittavat seksuaaliset rajat? Kehen voi luottaa netissä? Kenelle aikuiselle voi kertoa, jos jotain tapahtuu?  

 

Seurailen itsekin tuota meidän alakoulussa olevaa lomalaista, ja suvereenisti hän juttelee englanninkielisessä pelimaailmassa ihan tuntemattomien kanssa. Into vain kasvaa, kun joku ottaa yhteyttä ja on kiinnostunut. 

 

Olemme käyneet monta keskustelua pelimaailman chateistä. Hän oli tietoinen, että pelimaailmassa voi olla huijareita, mutta samaan aikaan hämmentynyt, kun kerroin, että tuo sinun chat-kaveri Minecraftissa voi olla aikuinen. 

 

 ”Lapsi oli hämmentynyt, kun kerroin, että tuo sinun chat-kaveri Minecraftissa voi olla aikuinen. ”

 

Miten lapselle puhutaan sextortionista tai netin seksuaalisista vaaroista? Ensin on hyvä pohtia, miten aiot puhua. Puhutko tuomitsevasti, ylhäältä päin vai osaatko olla empaattinen? Mitä tiedät asiasta? Tiedätkö miten hän käyttää nettiä ja mitä pelejä hän pelaa? 

Väestöliiton sivuilla nuori pyysi apua, kun ex-kumppani ei suostunut poistamaan hänen paljastavia kuviaan, ja hän pelkäsi niiden levitystä. Tämä nuori oli toiminut hienosti, kun oli lähtenyt hakemaan apua. Häpeä saa nuoren kuitenkin helposti hiljenemään. Ja jättää asian kanssa yksin.

 

"Iso osa kiusaamistapauksista jää Vaaranen-Valkosen mukaan piiloon, sillä nuoret häpeävät tapahtunutta liikaa ilmoittaakseen siitä. " (HS 19.6.2017).  

 

Väestöliiton sivulla myös todetaan, että erilaisten sexting eli seksiviestien lähettely kuvien, videoiden ja tekstiviestien muodossa on nuorten maailmassa normaalia. 

 

Nuorta suositeltiin ottamaan Help.some –sovelluksen kautta yhteyttä poliisiin ja rikosuhripäivystykseen. Samalla muistutettiin, että paljastavien kuvien levittäminen voi johtaa rikostutkintaan.

 

Paras apu on antaa tietoisesti seksuaalikasvatusta vauvasta asti, koska annat sitä joka tapauksessa. Ikätasoisesti, lapsen kysymyksiin vastaten. Silti koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa puhumista nuoren kanssa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Vanhempana seksuaalikasvatus on vastuullasi.

 

Painota lapsille ja nuorille pienestä saakka, että aina voi tulla kertomaan, jos jotain ikävää sattuu. Ja aina saa kysyä. Koska sinä olet minulle tärkeä ja minä haluan aina auttaa sinua. <3  

 

 

*Suosittelen kaikkia vanhempia katsomaan itse ja näyttämään koululaisille tämän Europolin lyhyelokuvan HS:n sivuilta. Siitä saa tärkeää tieto ja ymmärrystä, mistä sextortionissa on kyse.

Voit kysyä nuorelta lyhytelokuvan jälkeen:

·      Onko aihe tuttu sinulle? 
·      Onko sinulle tai ystävillesi tullut ongelmia kuvien lähettelystä?
·      Uskaltaisitko kertoa meille (vanhemmille) tai jollekin tutulle luotettavalle aikuiselle, jos sinua kiristettäisi jotenkin kuvilla tai kuviasi levitettäisi?

Europolin ohjeistus sextortion tilanteisiin:

  1. Älä jaa enempää. Älä maksa mitään.
  2. Pyydä apua. Et ole yksin.
  3. Tallenna viestit. Älä poista mitään.
  4. Lopeta yhteydenpito. Blokkaa henkilö.
  5. Ole yhteydessä poliisiin.

*Jos jää kysyttävää minulle voi laittaa tänne kysymyksiä ja muutenkin kommentteja, mitä ajatuksia aihe teissä herättää.

*Blogi postauksessa ollut avauskuva Pixabay, toinen kuva Europol – # SayNo.