Seksuaaliterapiaan liittyy paljon villejä tarinoita ja toisaalta asioita, jotka on hyvä avata, ettei kukaan sen takia jätä tulematta terapiaan. Itse olen sivunnut aihetta aiemmassa blogipostauksessani Miksi minusta tuli seksuaaliterapeutti

 

TOTTA VAI TARUA

 

Tarua: Seksuaaliterapiaan kuuluu myös seksuaalisviritteinen koskettelu ja mahdolliset harjoitukset ilman vaatteita.

Totta: Seksuaaliterapiassa kunnioitetaan aina niin asiakkaan kuin terapeutinkin yksityisyyttä eikä terapiaan liity minkäänlaista seksuaalisviriteistä koskettelua. Myös vaatteet pysyvät päällä kaikilla osapuolilla.

 

Tarua: Seksuaaliterapiaan tullessa pitää osata puhua asioista asioiden oikeilla nimillä.  ”Paneminen, anaaliseksi tai pillu. Turha kainostella.”

Totta: Seksuaaliterapiassa puhutaan aina asiakkaan antamilla sanoilla. Joskus sanavarastoa laajennetaan yhdessä, mutta sekin tehdään asiakasta kunnioittaen. Mitään sanaa ei tarvitse käyttää, jos se ei tunnu hyvälle.

 

Tarua: Seksuaaliterapissa kannattaa varoa, mitä puhuu. Voi olla, että kuulet juttuja myöhemmin kaupungilla.

Totta: Seksuaaliterapeutteja koskee vaitiolovelvollisuus. Terapeutti ei voi ilman lupaa kertoa asiakasta koskevista asioista ulkopuolisille. Poikkeuksen tekee lastensuojelulaissa oleva ilmoitusvelvollisuus sekä tieto mahdollisesta tapahtuvasta tai suunnitteilla olevasta törkeästä rikoksesta.

Tarua: Seksuaaliterapia tuottaa aina suuri muutoksia. Orgasmit muuttuvat maata vavisuttaviksi, erektio-ongelmat häviää kerta käynnillä, parisuhteet saadaan kukoistamaan ja haluton haluamaan.

Totta: Seksuaaliterapian alussa on tärkeää yhdessä miettiä realistisia tavoitteita. Seksuaaliterapiassa on aina myös epäonnistumisen mahdollisuus.  Kuitenkin kaiken ytimessä on asiakas itse ja hyvä henkilökemia terapeutin sekä asiakkaan välillä.

Mikään muutos tai kehitys ei tapahdu terapeutin ”hokkus-pokkus tempuilla” vaan asiakkaan omalla uskalluksella ja motivaatiolla, jota terapeutti tukee ammattitaidollaan.

 

Tarua: Kaikki terapeutit ovat oikeita ja voit sinisilmäisesti luottaa siihen, että olet koulutetun seksuaaliterapeutin vastaanotolla.

Totta: Seksuaaliterapeutti nimike ei ole suojattu. Koulutetut ja auktorisoidut seksuaaliterapeutit tunnistat nimikkeestä: ”Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS)”  On myös olemassa ylempiä auktorisointeja. Suomen Seksologisella seuralla on asiantuntijatietokanta, josta voit tarkistaa terapeuttisi koulutuksen helposti.

 

Seksuaaliterapiaan meno jännittää lähes kaikkia. Jos harkitset seksuaaliterapiaan tuloa yksin tai yhdessä kumppanisi/ kumppaniesi kanssa ja sinulla on jokin kysymys mielessäsi, jota et uskalla kysyä, voit lähettää sen minulle meiliin puhumuru@gmail.com. Seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset voit laittaa Sexpo-säätiön maksuttomaan nettineuvontaan.

 

 

*Kommentteihin voi laittaa myös kysymyksiä, pohdintaa tai omia kokemuksia seksuaaliterapiasta. 

*Kuvassa mallina kollegani seksuaaliterapeutti Oona Turunen. Kuva on otettu Sexpo-säätiön terapiahuoneessa. Kiitos Oona!

*HUOM! Suomen Seksologisen seuran nettisivut uudistuvat ja uudet sivut avataan viimeistään elokuussa 2017.