Olen seurannut mielenkiinnolla jo pidemmän aikaa naisten, erityisesti äitien keskustelua uimarannalle menosta eri keskustelufoorumeilla. Tunteet naisilla heittelevät surun, ilon, kateuden, katkeruuden, ylpeyden ja häpeän ristiaallokossa. Nämä keskustelut ovat koskettaneet minuakin jollain syvällä tavalla. Tuntuu pahalta, että joku ihana nainen jättää menemättä rannalle muiden ihmisten takia kauniina kesäpäivänä.

Pyysin pari viikkoa sitten Facebookin eri ryhmien kautta naisilta kuvia heidän bikinivartaloistaan ja tarinoita vartaloiden takaa. Mukaan lähti 11 upeaa, rohkeaa ja ainutlaatuista naista. He halusivat antaa kuvansa mukaan tähän, jotta sinä ja minä, me kaikki ymmärtäisimme, että saamme olla kukin oman näköisiämme.

Kehonkuvamme alkaa rakentua jo vauvoina äidin ja isän katseesta sekä kosketuksesta. Kehut ja haukut lapsuudessa rakentavat kuvaamme itsestämme. Jo lapsina olemme erilaisia ja eri kokoisia. Eräs nainen kertoo lapsuudestaan näin:

”Oon koko elämäni ollut aina pienikokoinen ja kaikki päivitellyt sitä kuinka laiha ja hoikka oon.”

Murrosikä muuttaa naisen vartaloa lisäämällä kaaria ja pehmeyttä, mutta myös raskausarpia ja selluliittiä. Samaan aikaan kun joku on ylpeä kehostaan, toinen voi ahdistua ja haluta takaisin lapsen vartaloon. Murrosiän muutokset voivat yllättää nuoren kasvavan naisen, niin kuin eräs tuore äiti kirjoitti:

” Nuoruuden kynnyksellä kroppa alkaa saamaan naisellisia piirteitä. Itsellä tämä tapahtui suht nopeaa tahtia, muistankin tyrmistyneen fiiliksen kun ensikerran huomasin venymä-arven rinnassa. Hyvästi bikinit, hyvästi uiminen julkisilla rannoilla. Ja tämähän piti, vasta 12 vuotta tuon hetken jälkeen olin uimassa julkisella rannalla ja vielä bikineissä! Tosin, turistirannalla Turkissa.”

Moni kokee nuorena hehkeänä naisena valtavia ulkonäköpaineita. Niitä esimerkiksi ruokkii media, somemaailma ja kaveripiiri.  Kunpa tietäisimme, että sen toisen sinua ”arvioivan” naisen mielessä voi olla esimerkiksi tällainen ajatus sinusta:

” Ihailen niitä naisia, ketkä ylpeänä kantavat vartalonsa, vaikkei se median luoman kauneusihanteen sisällä olisikaan. Ne ovat mulle niitä todellisia kaunottaria.”

Naisen vartaloa ja sen kaaria muokataan läpi elämän. Raskaudet ovat oikea tehosekoitin monelle. Iho venyy ja paukkuu, nivelet pehmenevät ja vatsalihakset siirtyvät sivuun vauvan tieltä. Kaiken sen jälkeen vielä synnytys.  Keho palautuu omaa tahtiaan. En ikinä lakkaa ihmettelemästä raskauden ihmettä. Raskaus voi tuoda mukanaan paljon kaunista ja hyvää, joka korjaa rakkaudellaan meitä. Se voi myös aiheuttaa pelkoa, ahdistusta ja jopa epätoivoa.

”Olen aina ollut todella kriittinen itseäni kohtaan, oikeastaan olen suunnilleen vihannut itseäni koko pienen ikäni. Monet syömishäiriötkin on käyty läpi. Pelkäsin kuollakseni miltä tulisin tänä kesänä näyttämään, kun odotin esikoistani joka syntyi 7.4.16, olin varma etten enää kehtaa liikkua missään. Mutta niin siinä sitten vain kävi, että näytän mielestäni elämäni ensimmäistä kertaa oikeasti siedettävältä makkaroineen päivineen. Kannan arpenikin ylpeydellä, sillä kehoni sai aikaan jotain niin upeeta.”

” Itse kärsin kovista itsetunto ongelmista, ja vaikka tiedostin kropan muutokset pitäessäni positiivista raskaustestiä kädessäni, en uskonut silti että asian kanssa on näin paha olla. Jokainen aamu alkaa itkemisellä kun näyttää valaalta kaikissa vaatteissa, ja harvoin tulee vapaapäivinä lähettyä kotoota,  ettei tartte pukea. Maha on kiintee ja siro suoraan eteenpäin, mutta oon ainut ihminen, joka näkee itteni lihavana, ällöttävänä ja aivan liian suurena. Päivästä toiseen on selviytymistä, jonka jaksaa vaan vauvan takia!”

Eikä muutokset lopu raskauksiin vaan jatkuu läpi aikuisuuden vanhuuteen saakka. Ikä muuttaa kehoa, painon vaihtelu ja se miten pidämme itsestämme huolta. Keho voi muuttua odottamattomalla tavalla myös sairauden takia. Itseluottamus joutuu silloin koville ja muutoksiin tottuminen voi viedä aikaa.

”Kipuoireyhtymä rajoittaa mun liikkumista huomattavasti, eikä laihduttaminen ole onnistunut. Myönnän, että pahimpien masennusoireiden iskiessä lohdutan itseäni välillä herkuilla. Kipuoireyhtymään sairastumisen jälkeen painoni on noussut yhteensä yli 30kg, alipainoisesta ylipainoiseen. Viime kesänä painoni nousi vain parissa kuukaudessa 15kg, josta johtuen mulla on paljon "raskausarpia". Ihoni on todella vaalea, joten arvet erottuvat selvästi. Uuteen kroppaan on ollut vaikea tottua.”

Meidän jokaisen on tärkeää oppia katsomaan omaa kuvaamme lempeämmin. Silloin kaikki nämä muutokset on helpompi hyväksyä. Vaikka se hyväksyminen vaatisi vuosien pureskelua, se kannattaa. Joskus hyväksymistä ja oman kehon rakastamista voi opettaa oma ihana kumppani.

” Yritän olla itselleni armollinen, ja päätinkin pari kuukautta sitten lakata haukkumasta itseäni ja vartaloani. Päätös ei ole ollut helppo pitää, mutta sen avulla itsetuntoni on oikeasti noussut jonkun verran. Tässä mua auttaa tosi paljon myös poikaystäväni, joka päivittäin kehuu ulkonäköäni, vaikken olisi jaksanut käydä moneen päivään suihkussa tai edes katsoa peiliin. Olen tajunnut, ettei kauneus oikeasti riipu siitä minkä kokoinen tai näköinen ihminen on. Kun joku on ystävällinen, ihana ja rakastettava persoona, hänet myös näkee kauniina.”

Niin minä, kuin nämä upeat naiset haluamme toivottaa jokaiselle naiselle ihanaa kesää. Jospa tämä kesä olisi sellainen, että voisit uida kuin lapsena leikkien ja nauraen. Saisit olla lastesi kanssa nauttimassa auringon helliessä ihoa ja mielen hymyillessä rohkeudellesi. Joten lähde rohkeasti rannalle ja nauti elostasi sinä upea nainen! Me tuemme sinua!

” Juuri tänään päätin, että minähän nautin kesästä just niin kuin haluan ja just semmosena kuin olen, arpineni, makkaroineni ja muhkuroineni! Odotan kolmatta lastani, kaikki neljän vuoden sisään ja näkyyhän se kropassa, mutta antaa näkyä.”

” Kantasivat ylpeästi sen oman ruhonsa ihmisten ilmoilla ja kyylääjille näyttäsivät keskisormea!”

” Olen tajunnut, ettei kauneus oikeasti riipu siitä minkä kokoinen tai näköinen ihminen on. Kun joku on ystävällinen, ihana ja rakastettava persoona, hänet myös näkee kauniina.”

<3 <3 <3 <3