Me olimme keskiviikkona Helsingin Lastenklinikalla pienen, kovasti huutavan vauvamme kanssa. Hän onnistui painamaan kätensä uunin lasiin, jossa ei ollut turvalasia eli se oli polttavan kuuma. Ensimmäisestä äännähdyksestä tiesimme, että nyt sattui pahasti. Muru kaappasi hänet heti syliinsä ja laittoi käden haaleaan veteen. Minulla oli aika avuton olo seistä siinä vieressä ja kuunnella huutoa. Yritin rauhoitella isompia lapsia ja valmistelin päivällistä loppuun.

 

Pidimme vauvamme kättä ensiapuohjeen mukaisen 20 minuuttia haaleassa vedessä ja vauva huusi kokoajan sydäntä särkevästi. Sitten soitin alueemme neuvontapuhelimeen kysyäkseni lisäohjeita. Saimme ohjeeksi lähteä heti Lastenklinikan päivystykseen, koska kyseessä oli vauva. Lisäksi meitä pyydettiin antamaan kipulääkettä hänelle, minkä olimme jo tehneet.

 

Veimme nopeasti isommat lapset naapurien luo ja hyppäsimme äkkiä autoon. En voinut lähteä yksin, koska pelkäsin, että en pysty ajamaan huutavan vauvan kanssa. Toinen vaihtoehto olisi ollut taksi. Vauva rauhoittui hieman pakastimessa olleesta geelipussista, joka oli kääritty harsoon.

 

Saavuttuamme Lastenklinikan päivystykseen jouduimme jonoon. Vauva huusi edelleen, vaikka tapaturmasta oli jo reilu tunti aikaa. Vauvan kipua oli vaikea katsoa. Minun oli pakko kysyä vapaalta hoitajalta, voisiko hän tehdä jotain. Hän tuli heti auttamaan ja laittoi hoitavaa ainetta kääreen kanssa käteen. Saimme myös lisää kipulääkettä.

 

Kun pääsimme ilmoittautumaan, kävimme nopeasti tilanteen läpi ja meidät kutsuttiin heti lääkärin luo jonon ohi. Maahanmuuttajataustainen vanhempi mies lääkäri osasi hienosti jutella vauvalle ja käden tutkiminen sujui hyvin. Vauvan kädessä oli onneksi vain ensimmäisen ja toisen asteen palovammat. Lääkärin mukaan hyvä ensiapu kotona oli hidastanut palovamman syventymistä. Ihanaa, huokaisimme helpotuksesta.

 

Paikalle tuli ihana hoitaja, joka laittoi vauvan käteen ”superkääreen”, joka kuulemma hoitaa käden nopeasti kuntoon. Vauva katseli uteliaana hoitajaa ja antoi hänen laittaa pienen käden kääreeseen. Oli lohdullista kuulla sekä lääkäriltä että hoitajalta että olimme toimineet oikein ja vauvalla oli kaikki hyvin.

 

Puimme ja teimme lähtö kotiinpäin. Ennen kuin lähdimme, minun oli pakko mennä kiittämään mahtavaa henkilökuntaa hyvästä hoidosta. He ottivat vauvan, huolestuneet vanhemmat ja koko tilanteen hienosti huomioon. 

 

Kotiin päästyämme haimme isommat lapset naapurien luota. Olipa jälleen ihanaa, että meillä on naapurit, jotka auttavat. Lapset olivat ihan rauhallisia, vaikka toki he olivat säikähtäneet, mitä vauvalle kävi. Juttelimme iltapalalla heidän kanssa tilanteen läpi. Pyysimme myös anteeksi, koska olimme olleet hieman turhan äreitä. Oma hätä aiheutti meille sen, että kaikki energia meni vain vauvaan. Oli vaikea kuunnella isompien ”turhanpäiväisiä” juttuja leikeistä tai peleistä. Selitimme, että meitäkin pelotti. Kaikki oli hyvin. Ennen nukkumaan menoa halattiin ja pussattiin kovasti.

 

 

Lasten mentyä nukkumaan puhuimme lisää murun kanssa. Miltä meistä oli tuntunut. Miksi esimerkiksi minä äyskäisin murulle. Olin peloissani ja avuton. Purin sen ärtymyksenä muruun. Muru taas paini syyllisyyden kanssa, hänestä tuntui, että tapaturma oli hänen syynsä. Helpotimme toinen toistemme oloa kuuntelemalla ja puhumalla. Ja myös kiittämällä. Kiitin murua hienosta ja nopeasta toiminnasta.

 

Me olimme taas tiimi. Saimme autettua pientä poikastamme hädän hetkellä. Nukahdimme uupuneina sylikkäin rauhalliseen uneen. <3

 

Haluan jakaa teille, mitä me opimme tästä. Muistutan, että en ole sairaanhoitaja. Olen kuitenkin kolmen lapsen äiti ja monet tapaturmat jo nähnyt. 

 

Puhu murun muistilista tapaturman varalle:

·      Kun tapaturma sattuu, on tärkeää toimia ja yrittää olla itse rauhallinen. Toinen ottaa pikku potilaan ja toinen hoitaa muut lapset ja mahdollisen avun hälyttämisen. Tarvittaessa soita heti 112.

·      On ihan turha käyttää energiaa syyttelyyn, koska se ei auta lasta.

·      Kannattaa katsoa kelloa, jotta osaa kertoa tarkalleen, mitä on tapahtunut.

·      Kotona on hyvä olla ensiaputarvikkeet sekä kipu- ja kuumelääkkeet helposti saatavilla, kuitenkin pienten lasten ulottumattomissa.

·      Puhelimeen on hyvä tallettaa mahdolliset oman alueesi neuvonta- ja päivystysnumerot. Numerot on hyvä olla molemmilla vanhemmilla sekä isommilla lapsilla, jos heillä on puhelimet. Kun jotain sattuu, tiedon hakeminen Internetistä voi tuntua hyvin hitaalta ja vaikeaselkoiselta.

·      Jos on mahdollista, käy säännöllisesti EA1 ja EA2 kurssit. Tiedosta on hyötyä.

·      Mieti jo etukäteen, miten teidän kannattaa mennä lääkäriin. Kävellen, autolla, taksilla vai ambulanssilla?

·      Ota lapsen Kela-kortti mukaan.

·      Arvioi tilanne, kun saavutte päivystykseen. Jos sinusta tuntuu, että lapsella on hätä, mene jonkun hoitajan luokse. Silloin voi ”etuilla”. Tee se silti ystävällisesti. Tässä vaiheessa on tärkeää osata kertoa: Koska tapaturma sattui, mitä tapahtui, onko lapselle annettu lääkkeitä, mahdolliset allergiat, muut sairaudet.

·      Kaiken ikäisille lapsille kannattaa kertoa, mitä tapahtuu seuraavaksi. Vauvakin ymmärtää sinua ja aistii sinusta, voiko luottaa vieraisiin aikuisiin.

·      Hyvää palautetta ei voi ikinä antaa liikaa. Joten sano se hoitohenkilökunnalle tai laita sähköpostia perään. Itse olen ainakin huomannut, että hoitajat ja lääkärit vaikuttavat paljon siihen, miten lapsi suhtautuu tapahtumaan. Hyvä hoitaja tai lääkäri auttaa siihen, ettei syyllisyys paina vanhempaa.

·      Puhu tapaturmasta myös muiden lapsien kanssa. Kysy heiltä, miltä tuntuu, jäikö joku vaivaamaan ja onko heillä kysyttävää. Anna heille tilaa puhua. Joskus myös esimerkiksi piirtäminen tai leikki on hyvä keino avata tunteita.

·      Puhu myös kumppanisi kanssa, kun tilanne on rauhoittunut. Puhu tunteista, kerratkaa mitä tapahtui. Nyt voit pyytää anteeksi tai kiittää ja kehua. Älkää jättäkö mitään hampaan koloon.

·      Muistakaa olla armollisia itsellenne. Vahinkoja sattuu eikä kaikkea voi ennakoida. Tarvittaessa ottakaa yhteyttä hoitavaan sairaalaan, jos kaipaatte lisää keskusteluapua.